Belépés

Ukrán siker a XIX. Pontyfogó Világbajnokságon

A világversenyre 26 ország – köztük az Amerikai Egyesült Államok válogatottja – nevezett be, és érkezett meg rendben a vasárnapi regisztrációra. Rendkívüli időjárás fogadta a XIX. Pontyfogó Világbajnokság versenyzőit, hiszen gyors lehűlés, és az ezzel járó esőzések több fokkal hűtötték le a Deseda vizét, és ezzel együtt a kedélyeket. A szeles, hideg esős idő nem sok jót ígért, de a világ legjobb párosain ez nem foghatott ki.

DSC_0005.jpg

Ahogyan az várhtó volt, nehezen indult a halfogás, hiszen a pontyok különösen rosszul reagáltak a váratlan frontbetörésre. Lassan épültek fel a horgászhelyek, de ahogy az idő, úgy a fogások is egyre szebbekké váltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az angol csapat két napi haltalanság után végül 115 kg-mal a 11. helyre jött fel.

DSC_0082.jpg

DSC_0084.jpg

Ez a világbajnokság most a távoli horgászat jegyében telt el, minden csapat igyekezett a lehető legtávolabbra horgászni, és etetni. Nem ritkán 180 métert is meghaladó dobások és spombozások voltak láthatók. Különösen jók voltak ebben az ukrán csapat tagjai, akik 1-1-2 szektorhelyezéseket horgászva 60 db fogott hallal 285,875 kg hallal (legnagyobb haluk 14,62 kg-os volt) nyerték meg a világbajnokságot. A második helyet – az előzetes találgatások során esélyesnek tartott – román csapat szerezte meg. A román párosok 1-3-4 szektorhelyezéseket értek el, 63 db fogott haluk összesen 305,097 kg-ot nyomott. A tavalyi világbajnok francia csapat most a bronzérmet szerezte meg 2-4-5 szektorhelyezésekkel, 50 db haluk 184,456 kg volt. Ez a három csapat egyébként nagyon sok időt töltött a pálya felmérésével, előzetesen több alkalommal edzettek a pályán, és minden itt rendezett versenyen jelen voltak. Elmondható volt ez a magyar csapatról is, akik ugyan nem a legszerencsésebb helyeket húzták, de nagy küzdés után a 14. helyről a 8. helyig tudtak feljönni.  A Halász Attila–Győri Mihály párosunk szektorkettese, a Banka Pál–Gerencsér Gábor és Roskó Péter–Gazdag Zoltán párosok szektorhetese most a 8. helyre volt elég.

21931610_1810417402306290_558656167_o.jpg

Az párosok közül a világbajnok egy román duó lett. A Iohan Kraus és Roman Felix páros 184,359 kg-os szektorgyőzelmével hódította el a világbajnoki trófeát az ezüstérmet szerző Ivasyshyn Roman–Beznosko Vasyl ukrán és bronzérmes Ibatulins Ilja–Necepurenko Vitalijs párosok elől.

 DSC_0061.jpg

A világbajnokság legnagyobb haláért járó trófeát Horvat Rok–Jurcevic Drazen szlovén páros vehette át egy 18,13 kg-os hatalmas tükörponty megfogásért. 

IMG_8721 (1).jpg

DSC_0067.jpg

Dr. Dérer István a MOHOSZ nevében megköszönte a részvételt a csapatoknak és a kapott támogatást a verseny mögé álló támogatóknak, míg Claudio Matteoli, a FIPSed elnöke a megköszönte Kaposvárnak, hogy világversenyhez méltó módon látta vendégül a 26 országból érkezett válogatottakat, és minden téren elégedettségét fejezte ki Kozári Miklósnak a szervezésben és lebonyolításban végzett munkával kapcsolatban is. A világbajnokság vándorzászlaját Szerbia vette át tőlünk, hogy jövőre hasonló színvonalú világbajnokságon láthassák vendégül a világ legjobb pontyhorgászait. 

DSC_0096.jpg

 

Fotó galéria itt