Belépés

I. TOLNA MEGYEI Pontyfogó Kupa versenykiírás

A MOHOSZ 2018. évi Versenysport naptárában meghirdetett X. Pontyfogó Országos Bajnokság, Szálkai víztározón megrendezendő 2. fordulójára való felkészülés elősegítésére a TOHOSZ, a szakág szabályainak betartásával versenyt rendez.

Időpontja:      2018. 05. 11. (péntek), 05. 12. (szombat), 05.13. (vasárnap)

Helye:              Szálkai víztározó – észak-nyugati partszakasza

A verseny rendezés főbb szempontjai:      

* NYÍLT nevezéses (minden olyan pontyfogó horgász részt vehet a versenyen, aki a MOHOSZ szervezeti rendszerében tagsággal rendelkezik és regisztrálta magát a horgászjegy.hu oldalán, és érvényes területi jeggyel rendelkezik a Szálkai víztározóra)

A versenyzőknek Versenyzői engedéllyel kell rendelkezniük.

* A versenyfordulók száma: egy (1)

* A verseny folyamatosan, 48 órán keresztül tart

* A versenycsapatot kettő (2) fős párosok alkotják

* A verseny, a nevezők számához igazodva, terv szerint három (3) szektorban kerül lebonyolításra.

* A rendezési szabályok részletes leírása az Országos Szakági Szövetség hivatalos szabályzatában található meg.

Nevezési határidő:     2018. május 04-én 12:00 óráig

A nevezés benyújtható: 

 • Levélben:  TOHOSZ - 7100 Szekszárd, Pf: 173.
 • Személyesen: 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 46.
 • E-mailben: ,
 • FAX-on: 0674/511-577

Nevezési díj:   12.000,- Ft/csapatonként (2 főnek a 3 napra)

(A nevezési díj tartalmazza: a rendezés, a díjazás és az alkalomra szóló egyedi engedély árát, de étkezést nem tartalmaz.)  A nevezést visszaigazoljuk, amennyiben a nevezési díj a Szövetséghez befizetésre kerül a pénztárba, vagy átutalással a Szövetség 71800037-11138556-00000000 számú számlájára a nevezési határidőig.  A befizetés elmaradása esetén, a versenyen nem vehet részt a mulasztó! Helyszíni nevezésre (és/vagy befizetésre) lehetőség nincs!

Eredményszámítás: A párosok 48 óra alatt megfogott, és a versenybíróság által hitelesített súlyadatok összegzésével kerül kiszámításra.  (Egy szektorban az egyenlő pontszámok és súlyok esetén a legnagyobb súlyú hal megfogásával bíró párost illeti az elsőbbség. Ha még mindig fennáll a holtverseny, akkor az elsőbbség azt illeti, akinél nagyobb a fogások átlagsúlya (összes súly/fogások száma.)

Díjazás: az összesített eredmények alapján

 • az I-II-III helyezett párosok Oklevél és trófea, a csapattagok érem díjat kapnak;
 • a szektor I-II-III helyezettek érem díjazásban részesülnek;
 • legnagyobb hal kifogója trófea díjban részesül.

Program:

 • május 11. (péntek)
 • 07:00-08:00           regisztráció (Szálkai víztározó szűkületénél levő versenyközpontban)
 • 08:00-09:00          sorsolás, technikai megbeszélés, felmerülő kérdések tisztázása
 • 11:30-12:00              etetés kezdete, a markerúszós víz-fenék feltérképezés és a markerúszós horgászterület megjelölése
 • 12:00-                      verseny kezdete
 • 12:00-24:00            versenyzés
 • (6 óránként mérlegelés, minden 6 kg feletti hal esetén rendkívüli mérlegelés)
 • május 12 (szombat) folyamatos versenyzés 24 órán át
 • május 13. (vasárnap)
 • 0:00-12:00              versenyzés
 • 12:00-                     verseny időszak vége
 • 14:00-                     eredményhirdetés

A verseny lebonyolítási rendje:

 1. A VERSENYEN INDULÁS FELTÉTELEI

1.1.A rendező szervezet (TOHOSZ) hivatalosan felelős az adott versenyért, a versenykiírás maradéktalan betartásáért.

1.2. Az országos versenyszabályzat értelmében a bajnokság nyílt, nevezéses verseny. A bajnokságon való részvételnek feltétele, hogy a versenyzők, a MOHOSZ valamely tagszervezetéhez tartozó horgászegyesület tagjai legyenek, valamint előírt módon érvényes horgászengedéllyel, és versenyzői igazolvánnyal rendelkezzenek.

1.3. A Pontyfogó bajnokságon párosok vehetnek részt (2 fő).

1.4. Csak azok a versenyzők indulhatnak, akik a nevezési határidőig leadták nevezésüket, és befizették nevezési díjukat. A nevezés tartalmazza: a páros tagjainak nevét, lakcímét, telefon és email elérhetőségét.

1.5. A párosok két főből állnak, segítő nem állhat rendelkezésükre.

1.6. A versenyen a párok a kijelölt horgászterületen belül kell, hogy berendezkedjenek (pl. kempingsátrak, ernyők).

1.7. A párosok területének, rajthelyének határa szalagokkal lesz jelölve.

1.8.  Az I. Tolna Megyei Pontyfogó Kup egy fordulóban, illetve 48 óra alatt kerül megrendezésre. Az indulók számától függően, szükség szerint 1-2-3 szektorban lesz a verseny lebonyolítva.

 1. TECHNIKAI ÉRTEKEZLET, SORSOLÁS

2.1. A kiírt sorsolási időpont kezdete előtt minden párosnak regisztráltatnia kell magát. Aki nem regisztráltatja magát a sorsolás kezdetéig, az elveszti a versenyen való indulásának jogát.

2.2. A vis major, az önhibán kívüli okból bekövetkező késés (például autóprobléma, baleset, közlekedési akadályoztatás) esetén a késő páros utolsó sorsolóként (övék a maradék, a még ki nem húzott rajthely) indulhat a versenyen, amennyiben a versenykezdetre még odaér. Ha az elkéső páros a versenykezdetre (2. hangjelzés) sem ér oda, akkor a versenyből kizárásra kerül. Ekkor a csapat elveszíti a befizetett nevezési díját is.

2.3. A regisztráció alkalmával mindkét versenyzőnek aláírásával kell igazolnia, hogy a hivatalos versenyszabályzatot elismerik, és vitás esetekben alávetik magukat a versenybírók döntéseinek. Regisztráció alkalmával a csapat mindkét tagja köteles bemutatni érvényes versenyzői engedélyét és állami horgászjegyét, érvényes területi jegyét.

2.4. A sorsolást legalább 180 perccel a verseny kezdete előtt kell végrehajtani.

2.5. A sorsolás menete:
Két körből áll a sorsolás. Első körben a csapatok nevük ABC sorrendje szerint sorszámot húznak, mely számok megadják a rajthelyek kihúzásának sorrendjét.
A második körben a már első körben kihúzott számok emelkedő sorrendje szerint a duók kihúzzák a rajthelyet, mely szektorban kell helyüket elfoglalni, mely rajthelyen horgásznak a verseny folyamán.

2.6. A verseny folyamán, a sorsolás után öt hangjelzés van.
1. Hangjelzés. Ekkortól lehet elkezdeni az etetést, a markerúszós víz-fenék feltérképezést és a markerúszós horgászterület megjelölését.
2.Hangjelzés. A horgászat kezdete.
3.Hangjelzés. A verseny vége előtt 15 perccel hangzik el.
4. Hangjelzés. A verseny végét jelöli. Ekkor azonnal minden szereléket ki kell húzni a vízből, és várni. a mérlegelőket.
5. Hangjelzés. A verseny vége után 15 perccel szólal meg. Ezt követően a még a 4. hangjelzést megelőzően megakasztott hal már csak akkor számít érvényes fogásnak, ha a hal teljesen kint van a vízből, nincs a víz felett sem. A mérlegelés után minden páros köteles valamennyi szerelékkel és anyaggal együtt rendben, tisztaságban elhagyni horgászhelyét. Erre a lefújást követően 120 percük van.

 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

3.1. Minden versenyző köteles a versenyszabályzat minden pontját betartani.

3.2. A markerúszós bot nem számít plusz botnak, tehát használata a négy felcsalizott végszerelékkel rendelkező bot mellett engedélyezett. Egy időben maximum csak két markerúszó lehet bedobva! A horgászterületek határait kijelölhetik két partról bejuttatható marker jelzőbójával, amelyek lehetnek világítóak is. Ezeket, a jelzéseket a horgászterületen belül kell elhelyezni, ahogy azt a versenyterületet kijelölő karók-szalagok meghatározzák. A jelzéseket megtarthatják a verseny ideje alatt, de el kell távolítani őket, amint a verseny véget ért. A versenybírók és szektorbírók számára is jól felismerhetően kell jelölni a markerúszós botokat. Ez történhet bottestre vagy bot tartóra rögzített rikító színű vászon vagy feltűnő papír elhelyezésével, és/vagy magasabb horgászbot tartón való elhelyezéssel. A markerúszós botokat nem szabad az éppen horgászásra használt, bevetett botok tartójában elhelyezni.

3.3. A verseny sportszerűségét szektorbíró ellenőrzi. A szektorbíró feladata, hogy figyeljen a verseny szabályainak betartására. Az ő feladata, hogy vigyázzon arra, hogy a felügyelete alá tartozó párosok horgászhoz méltóan viselkedjenek. A szektorbíró bármikor ellenőrizheti a horgászok által használt csalikat, etetőanyagokat, felszereléseket és végszerelékeket. A bedobott végszereléket ellenőrzés végett bármikor joga van kivetetni és szemrevételezni. Szabálytalanság észlelésekor a szektorbíró köteles a szabálytalanságról rögtön jelentést tenni a verseny szervezőjének (és vagy vezetőbírójának). A szektorbírónak minden hal mérlegelésénél jelen kell lennie, és a mérlegelést aláírásával kell hitelesítenie.

3.4. Kizárólag pontyok (tükör, pikkelyes) és amurok kerülnek értékelésre, melyeknek minimum 1500 g (1.5 kg) súlyúnak kell lenniük. A halakat élve, pontytartó hálókban kell tartani. A verseny alatt a hálókat teljes hosszukban a víz alá merítve kell tartani, ólom vagy egyéb nehezék nélkül. Semmilyen más módon nem tárolhatók a kifogott halak. Az a versenyző, aki nyilvánvaló gondatlanságából megcsonkított, vagy sérült halat mutat fel a méréskor, büntetésben részesül. Ebben az esetben a felmutatott, a horgász gondatlansága miatt megsérült halat nem értékelik. A pontyzsákok megtelése esetén a versenyzők kérjék, hogy a szervező személyzet mérjen le néhány, vagy az összes halat, és ezzel felszabaduljon pár haltartó. A versenybírák és a mérlegelők kötelesek eleget tenni e kéréseknek. A pontyzsákok szolgálnak a halak tárolására. Méretüknek és minőségüknek biztosítaniuk kell a halak biztonságát.

3.5. Minden páros köteles a kifogott halakkal kíméletesen bánni. Minden csapatnál kell lennie kettő darab nagyméretű, ún. bojlis merítőhálónak, egy darab ponty matracnak vagy bölcsőnek, egy darab fertőtlenítőnek, és minimum nyolc darab pontyzsáknak.
A fogást követően a versenyzők kötelesek a hallal kíméletesen bánni, nedvesen tartott pontymatracra rakni, majd pontyzsákba helyezni. A mérés után az élő és jó állapotban lévő halakat kellő körültekintéssel vissza kell helyezni a vízbe a versenybírók felügyelete mellett.

3.6. Állati eredetű csalik (élő vagy halott), halikra, valamint állatot, rovart imitáló fémből, fából, készült műcsalik használata szigorúan tilos. Gumiból és műanyagból készült műcsalik használata engedélyezett. Csalizásra használható minden növényi eredetű mag és egyéb növényi eredetű csali, valamint az akár növényi és/vagy állati lisztből, őrleményből mesterségesen előállított csali, valamint különféle lisztek és liszt keverékek, magvak, bojlik és pelleteket, melyeket kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni.

3.7. Etetésre használhatóak:
- különféle etetőanyagok, morzsák, granulátumok, különböző állati és növényi eredetű
lisztek
- gyári illetve házi készítésű bojlik és pelletek
- aromák
- növényi eredetű magvak főzve, szárazon és erjesztve
- etetőanyag ragasztók valamint etetőanyag földek, lösz, agyag.

3.8. Etetésre és csalizásra tilos használni bármilyen élő vagy elpusztult állatot. Elpusztult állatot tilos használni még szárított, és hőkezelt állapotban is! (például tilos használni szárított rákot, kagylót, gilisztát, szúnyoglárvát). A horgászhelyre 48 órás időtartamra maximum 100 kg szárazanyag (bojli, pellet, különféle magok és őrlemények) vihető be.

3.9. Etetni csak emberi erőn és ügyességen alapuló eszközökkel lehet. Etetőhajó és halradar használata tilos! Minden sűrített levegővel, gázzal vagy elektromos árammal működő eszköz használata tilos.

3.10. Engedélyezett az etető csúzli, egy vagy két kézzel működtetett cső a bojlik bedobásához, egy vagy két kézzel tartott nagy nyeles kanál, a földre helyezett és mindkét kézzel működtetett csúzli, esetleg gumiszalaggal, rugóval, oldódó tasakkal, oldódó szállal működő eszközök; rakéták, melyek belső átmérője nem lehet nagyobb 70 mm-nél, hossza pedig 200 mm-nél, és horgászbottal dobják be. A csúzlizáshoz és parittyázáshoz használt gombóc átmérője nem lehet nagyobb 7 cm-nél.

3.11. A páros tagjai szákolhatnak egymásnak.

3.12. A verseny végén tilos a megmaradt csalit a vízbe dobni.

3.13. A verseny 48 órás fordulóból áll; ha egy kényszerítő körülmény (pl. vihar) miatt megszakad, a forduló érvényesnek számít, ha legalább 36 órán át tartott.

3.14. A felcsalizott szerelékes horgászatra használt botok hossza 4 m-nél hosszabb nem lehet.

3.15. Horgászat során tilos a feeder, match, rakós, pergető, legyező botok horgászatra való használata.

3.16. Surf botok használata engedélyezett.

3.17. A parittyázásra, etetőrakétázásra használt botokat a kettő plusz kettő (összesen 4 darab) bedobott bot mellett és a terület és/vagy etetésjelölő markerúszók (plusz 2 db) bent léte mellett is lehet használni. De csak versenyzőnként egyet, tehát összesen kettőt.
Tehát a verseny ideje alatt engedélyezett egy időben a négy darab felcsalizott bojlis bot, a kettő darab markerúszós bot és a kettő darab parittyás vagy etetőrakétás bot használata.
Ez összesen 8 darab bot, de ebből csak 4 darab lehet horoggal rendelkező, felcsalizott bot.

3.18. Az orsókat kötelező rögzített fékkel felszerelni.

3.19. Nyeletőfékes orsók használata engedélyezett. A nyeletőfékes orsókon a nyeletőfék bekapcsolása nem kötelező.

3.20. A bevetett bot spiccén túl, a főzsinórra csíptetve vagy arra ráhúzva nem elektromos rendszerű kapásjelző használata engedélyezett, de csak abban az esetben, ha azzal egyidejűleg egy fixen rögzített elektromos kapásjelző van a bottartón.

3.21. Engedélyezett a rádió-távjelzős elektromos kapásjelző használata.

3.22. Láncos, merev karos és rugófeszítéses kapásjelző /swinger/ használata engedélyezett.

3.23. A bot spiccére, vagy a bot testre rögzítethető vagy rögzített lengőspicc, oldalspicc és rezgőspicc használata tilos!

3.24. A horgászat a páros számára kijelölt területen, rajthelyen történik; melynek kiterjesztése a vízre úgy történik, hogy képzeletben a partra merőlegesen két félegyenest állítunk abból a két jelzőkaróból, melyekkel a versenyterületet kijelölték. Ezen a versenyterületen kívül beetetni tilos.

3.25. Horgászat közben csak horgászbottal (és semmi más eszközzel nem) szabad bedobni a rajthelyről a szereléket.

3.26. Szerelékenként (botonként) csak egy horog engedélyezett; a hajszálelőkés felkínálás használata kötelező.

3.27. Hármas, kettes és bármilyen más, többágú horog használata tilos!

3.28. Csak hagyományos horgászmódszerek illetve végszerelékek elfogadottak, legalább 50 g-os ólomnehezékkel.

3.29. Az ólomra paszták és etetőanyagok rágyúrása NEM engedélyezett. A horogra illetve a horgon lévő csalira különféle paszták, etetőanyagok rágyúrása engedélyezett. PVA eszközök (zsinór, háló, zacskó) használata csak a horoghoz, előkéhez és ólomhoz rögzítve lehetséges.

3.30. Etetőkosár használata tilos!

3.31. Úszók használata tilos!

3.32. Fonott dobóelőke használható.

3.33. Lead Core ólombetétes kagylóálló zsinórt maximálisan 100 centiméteres hosszúságban szabad használni.

3.34. Zsinórsüllyesztő használata engedélyezett, de rendezők bármikor kérhetik a visszahúzást, hogy ellenőrizzék a horgász tengelyt, azaz az irányt, hogy merre horgásznak szektoron belül.

3.35. A felszerelés bedobásakor az ólomnehezéknek nem lehet oldalirányú mozgása a rendelkezésre álló területen kívül. Mozgásuk kötelező jelleggel csak a víz felé, illetve a víztől a part felé irányulhat.

3.36. A távirányítású önbevágós és hangvisszaverős elven működő eszközök használata tilos.

3.37. Az elektronikus, akusztikus és vizuális kapásjelzők megengedettek.

3.38. A versenyzőknek az időjárás viszontagságai ellen védő felszerelést (sátrakat, egyebeket) kötelező elhelyezni a kijelölt rajthelyen.

3.39. Tilos a vizet megvilágítani nagy erejű reflektorokkal, viszont szabad világító eszközt használni a sátorban, valamint szabad normál fényű LED-es és izzós fejlámpát használni fárasztáskor, bedobáskor, csalizáskor és a halak hálóba emelésekor.

3.40. Szabad a vízbe menni horgászcsizmában (amely nem ér tovább térdnél), de csak a halak hálóba emeléséhez, vagy a tároló háló megfelelő elhelyezéséhez maximum 2 m távolságig.

3.41. A verseny végeztével a rajthelyet tökéletesen tiszta állapotban kell hagyni.

3.42. Éjjel tilos az autóforgalom a versenypályát megközelítő utakon, kivéve a szervezők és a szektorbírók autóit.

3.43. Éjjel kizárólag a szektorbíró és a mérlegelők léphetnek be a versenyzők rajthelyére és tartózkodhatnak a versenypályán 20:00 és 07:00 óra között.

3.44. A hal kifogása érvényesnek számít akkor is, ha véletlenül a száján kívül akad be a horog.

3.45. Szándékosan szabálysértő módon kifogni a halat szigorúan tilos.

3.46. Sütéshez-főzéshez használt nyílt láng (gázfőző) használata a kijelölt rajthelyen belül megengedett!

3.47. A versenyzők annyi botot tarthatnak és szerelhetnek össze, amennyit akarnak, de egyszerre csak legfeljebb négy bottal horgászhat a páros. A többi botot függőleges helyzetben a horgászbottartókon kívül kell tartani.

3.48. A számukra kijelölt területen a versenyzőknek diszkréten és zaj nélkül kell mozogniuk. Minden horgászással kapcsolatos tevékenységnek a számukra kijelölt rajthelyen belül kell történnie (bedobás, fertőtlenítés, etetés és szákolás).

3.49. A verseny kezdetét és végét a sorsoláskor bemutatott hangjelzés jelzi. Ezek jelzéseit kötelező betartani!

3.50. Bármely hal, amelyet egy versenyző páros területén akasztottak, de az átlépett a közvetlen szomszéd versenyző páros területére, szabályosan kifogott halnak számít és bármely, a szomszéd versenyző páros zsinórján lévő hal szabályosan kifogott halnak számít.
Vita esetén a szektorbíró segítségét kell kérni és minden esetben a szektorbíró döntése az elfogadott.

3.51. A versenybe minden lefújás előtt (ez a 4. hangjelzés) szabályosan megakasztott hal beleszámít, de csak akkor, ha a fárasztás és a merítés a lefújást követő 5. hangjelzés előtt megtörténik.

3.52. Minden rajthelyen egy tábla jelzi a versenyzők nevét, valamint a kifogott halak számát, súlyát és fajtáját; utóbbi adatokat a mérlegeléseket követően frissíteni kell. A frissítés a rendezők feladata.

3.53. Este 19.00 órától reggel 7.00 óráig csak és kizárólag dobócsővel lehet etetni. Illetve engedélyezett a szerelékre szabályosan rögzített pasztákkal, és PVA eszközökkel való etetés.

3.54. Minden páros, a szektor-rajthelyén belül, annak mértani középpontjában egy 12x20 m-es ringben helyezkedik el, melyben felállíthatnak kempingsátrat és napernyőt. A rendezők a versenypályán jelzőkarókat szúrnak le a part mentén és a biztonsági sáv határán.

 1. A MÉRLEGELÉS, EREDMÉNYRÖGZÍTÉS

4.1. A mérést szektoronként, egyenként két-kéttagú csapat végzi. Ezek egyike a szektorbíró.
4.2. A mérlegeléskor a mérlegelőlapra felkerül a mért hal fajtája, súlya, a mérlegelés időpontja. A

mérlegelő lapot a mérlegelő, a szektorbíró és a páros egy tagja aláírásával hitelesíti.

4.3. A méréseket a fogások mennyiségének függvényében legalább 6 óránként kell elvégezniük a mérlegelőknek.

4.4. Kötelező minden 6 kiló feletti halat soron kívül mérlegeltetni.

4.5. Soron kívüli mérlegelést lehet kérni akkor is, ha a rendelkezésre álló pontyzsákok megteltek.

4.6. Méréskor a súly jelzésének jól láthatónak kell lennie a rendezők és a versenyzők számára egyaránt.

4.7. A szervezőkön kívül csak a mérlegelők, a versenyzők és a bírók (senki más nem) szólalhatnak fel szóban vagy egyéb módon a méréssel kapcsolatban.

4.8. Minden egyes kifogott halat külön-külön, egyesével kell felírni a mérlegelő lapokra.

4.9 Két mérőlapja van minden párosnak. Az egyik példány a szervezőknél a mérlegelőnél, míg a másik példány a párosoknál van.

4.10. Amíg a mérőcsapat megérkezik a rajthelyre, a versenyzőknek a halakat tartalmazó hálókat a vízben kell tartani. Majd a halakat az egyik versenyzőnek át kell tennie a mérőhálóba, és ráhelyezni a mérőfelületre; a mérés után a halakat vissza kell engedni a vízbe a rendezők felügyelete mellett (mérés után a halakat nem lehet visszatenni a hálóba). Ezt a műveletet nagy gondossággal kell végezni. A versenypáros legalább egyik tagjának jelen kell lennie a fentebb leírt műveletsornál, hogy ellenőrizzék a mért súlyokat, és aláírják a mérési eredményeket, tartalmazó formanyomtatványt. Ha a mérési folyamat befejeződött, és a halakat már visszaengedték a vízbe, valamint aláírták a papírokat, a méréssel kapcsolatban már nem lehet panaszt emelni. Mind a mérlegelőnek, mind a páros tagjainak ellenőrizniük kell, hogy minden lemért hal mindkét mérlegelő lapra felvezetésre került-e. A csak egyik lapon szerepelő kérdéses hal nem vehető figyelembe a végső összeszámolásnál. Csak azokat lehet számításba venni, melyek mindkét lapon szerepelnek.

 1. SZABÁLYTALANSÁG ESETÉN TÖRTÉNŐ ELJÁRÁS

5.1. A versenyzőktől független szektorbírókat kell kinevezni, akik megvizsgálják a felmerülő panaszokat, illetve büntetéseket szabhatnak ki a szabályoknak megfelelően.

5.2. A versenybírónak, a szektorbíróknak és a szervezőknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a szabályokat betartják, és nekik tökéletesen ismerniük kell azok tartalmát.

5.3. A verseny szervezőinek kötelességük a versenybíróság és a csapatok számára elérhetővé tenni a szabályzatot.

5.4. Szabálytalanság megtörténte esetén azonnal értesíteni kell a szektorbírót, illetve a szervezőket.

5.5  A szektorbírók és a versenybírók beléphetnek a rajthelyekre, és feljegyezhetnek bármilyen általuk észlelt szabálysértést.

5.6. A szektorbírók és a versenybírók rendelkeznek azzal a joggal, mind a verseny alatt, mind pedig azt követően az eredményhirdetés idejéig, hogy büntetéseket szabjanak ki horgászokra, párosokra, vagy a tartalék versenyzőkre, ha azok szabálysértést követnek el.

 

 1. A SZANKCIÓK LISTÁJA

A szankciók a következők lehetnek:

Figyelmeztetés:

6.1. Figyelmeztetés jár azért, ha bárki más a csapattagokon kívül szákol, etet, vagy fáraszt.
Figyelmeztetés jár, ha a párosok engedély nélkül külső segítséget vesznek igénybe, valamint ha a verseny kezdetét jelző hangjelzés előtt etetni és horgászni kezdenek. Figyelmeztetés jár, ha a páros tagjai közül valamelyike horgászhoz nem méltóan viselkedik, és ha a halakat nem megfelelő módon tárolják. Figyelmeztetés jár reflektor használatáért, és három egymást követő nem engedélyezett rajthely elhagyásért. Figyelmeztetés jár nagy mennyiségű alkoholfogyasztásért is. Hogy mi számít „nagy mennyisségnek”, azt a versenybíróság saját hatáskörében dönti el.

Kizárás:

6.2. A versenyből való kizárás jár a gondatlanságból megcsonkított vagy sérült, vagy élettelen halakért, a halakkal való kulturálatlan bánásmódért, a tiltott csalik és a nem megengedett eszközök használatáért és a csalásért.

6.3.  Végleges kizárás jár a második figyelmeztetés után is.

6.4. A csalik, etetőanyagok nem az engedélyezett időtartamban való bevitele, illetve a megengedettnél nagyobb mennyiségű etetőanyag, vagy csali birtoklása kizárást von maga után.

6.5. Kizárásra kerül az a csapat, amelyik nem engedi vissza az élő halakat a vízbe a számlálás és mérés után (tilos a halakat elpusztítani). Ezt kell alkalmazni akkor is, ha a páros bármelyik tagjának cselekedete miatt kerül erre sor.

6.6. Ha az elkéső páros a versenykezdetre (2. hangjelzés) sem ér oda, akkor a versenyből kizárásra kerül. Ekkor a csapat elveszíti a befizetett nevezési díját is.

A versenysorozattal kapcsolatos további információkért, forduljanak Balog Attila ügyvezető elnökhöz 30/6866-484.

Kérjük a tisztaságra, fokozottan ügyeljenek és a pálya rendjét, tartsák be.

Minden versenyző a balesetvédelmi szempontokra tekintettel, a saját felelősségére vesz részt a versenyen. A versenyen hal elvitel nincs, a kifogott halakat a mérlegelést követően a vízbe vissza kell helyezni.

 

Jó felkészülést és eredményes versenyzést kíván a TOHOSZ Intéző Bizottsága nevében:

                  Gecse Lajos elnök